

Hur skapar man en arbetsplats att längta till?
Vår kund Castellum presenterade sin årliga rapport om arbetsliv och kontorstrender för oss på KAN. Efteråt sågs vi för att prata om trivsel på jobbet – och hur man skapar ett kontor som folk vill vara på.

KAN och fastighetsbolaget Castellum har jobbat tillsammans i fyra år. Vi är deras sajtpartner och hjälper dem även att synas genom olika kommunikationskampanjer. Lite längre än så har Castellum varje år undersökt vad kontorsarbetare i Norden tycker om kontoret som arbetsplats. Resultatet har de sammanställt i en rapport. För en tid sedan besökte Helen Greve och Sonja Trajkovska, uthyrare respektive head of marketing Öresund från Castellum, oss på KAN för att presentera årets rapport.
Fler vill vara på kontoret
En av de viktigaste insikterna från rapporten är att kontorsarbetare vill vara mer på kontoret – och att många är nöjda med sin kontorsmiljö. Att det finns ett samband mellan hur nöjd man är med sitt kontor och hur ofta man är där, är kanske inte så förvånande. Och även om det är en tydlig trend att allt fler vill jobba på kontoret, vill de flesta kontorsarbetare ändå ha möjligheten att kunna jobba på distans.

Ett samtal om trivsel och kultur
Namnet på Castellums rapportpresentation är ”Så skapar man en arbetsplats att längta till”. Men hur gör man det egentligen? Efter föreläsningen fick vi en pratstund med Helen och Sonja från Castellum och KAN:s people & culture manager Anna Lindén. De var alla överens om att det är viktigt att medarbetarna ses på kontoret – och att arbetsgivaren behöver se till att de gillar att vara där.
Hur skapar man ett kontor som folk vill vara på?
Helen: Det gör man tillsammans. Företagets kultur speglar hur det ska vara.
Anna: Det är ju som du säger att kollegorna spelar en stor roll. Vi hade kunnat ha ett toppsnyggt kontor, men om ingen hade varit här, hade ändå ingen velat vara här. Alla bidrar till kulturen som gör att man vill komma hit. Vi bygger gemenskap genom små, men genomtänkta initiativ som kompetensluncher, morgonträning och after work. Vi gillar att göra saker ihop och det skapar en bra sammanhållning.
Sonja: Ledningen måste också tycka att det här är viktigt, annars hade det kanske inte blivit så bra som det blir. Även om det är alla som bidrar.
Helen: Man tar gärna bort saker man gör för gemenskapen när man ska spara in. Det är fel sätt att spara på. Mår vi bra, gör vi också ett bra jobb.

Vilken roll spelar kontoret för trivseln på jobbet?
Helen: Jättestor roll. För medarbetarna betyder det att vi blir sedda, får feedback och kan pusha varandra lite längre. Kunskapsutbyte är lättare. Man tycker det är kul att träffa kollegor och inte bara prata jobb. Att ses, det är därför vi vill tillbaka till kontoret.
Sonja: Du lyfter kanske inte luren och snickesnackar när du sitter hemma. Så det är jätteviktigt för den här kulturen som ni pratar om, att man pratar lite över en kaffe och inte bara har stela Teams-möten.
Helen: Underskatta inte kaffemaskinen!
Anna: Det känns som att kulturen på KAN sitter lite i de här väggarna. Alla samlas kring vår enorma köksö – det var det vi tänkte när vi byggde den. När vi bjuder hit kunder vill de inte gå härifrån. Det är det bästa betyget!
Hur ser ni på balansen mellan kontors- och distansarbete?
Helen: För mig är kollegorna grundläggande. Jag måste få input från så många för att kunna göra ett bra jobb.
Sonja: Man ser att kontoret är otroligt viktigt för kulturbyggandet. Många kanske jobbar hemma för att det är skönt att hinna kasta in en tvätt, men det är inte en fördel för företaget att folk sitter hemma.
Anna: Å andra sidan pratar man om work-life balance. Att jobba hemma och hinna slänga in en tvätt på lunchen kan göra en lugnare. 100 % närvaro tror jag blir en backlash. Jag tycker en bra policy är att vi är på kontoret – och så jobbar vi hemma ibland när vi behöver det.

Till sist, har Castellum några tips till KAN om vad vi ska tänka på för att skapa ett trivsamt kontor?
Helen: Först och främst tycker jag att ni har ett väldigt trevligt kontor! Men jag hade skapat en grupp som är ansvarig för kontoret, då når man bäst ut: hur kan vi skapa det tillsammans? Vad är viktigast och varför gör vi det? Informera när ni gör en förändring – och fira det!